PROGRAM MUS
Art Metropolis

Dnevi vizualne umetnosti v KIBLA PORTALU v Mariboru od četrtka, 15. 12. do srede 21. 12. 2016

Vsak dan od 10. do 20. ure


PRODAJNA RAZSTAVA UMETNIŠKIH DEL

od četrtka, 15. 12. 2016, do srede, 21. 12. 2016
vsak dan 10.00 – 20.00

ČETRTEK, 15. 12. 2016

10.00-12.00 Zajtrk z umetnikom: predstavitev in pogovor z umetniki
12.00 Predstavitev galeristov
15.00-16.00 Ogled dokumentarnega filma
17.00 Predstavitev: DobraVaga (Kino Šiška, projektni in razstavni prostor, odprti atelje, zine citalnica in prodajna galerija), Piera Ravnikar VEČ > 
18.00 Uradna otvoritev

PETEK, 16. 12. 2016

10.00-12.00 Zajtrk z umetnikom (Predstavitev in pogovor z umetniki)
12.00 Predstavitev galeristov
15.00-16.00 Ogled dokumentarnega filma
16.00 Delavnica za otroke z Nino Ružič Koželj
17.00 Predavanje: Brane Kovič, umetnostni zgodovinar in samostojni likovni kritik
20.00 Koncert Tovariš Strmoglavljen VEČ >

SOBOTA, 17. 12. 2016

10.00-12.00 Zajtrk z umetnikom (Predstavitev in pogovor z umetniki)
12.00 Predstavitev galeristov
15.00-16.00 Ogled dokumentarnega filma
16.00 Delavnica za otroke z Mašo Gala
17.00 Pogovor: Polona Lovšin, pogovor in predstavitev Škrabčeve zbirke
18.00 Javna dražba umetnin
19.00 DJ D’Sun VEČ >

NEDELJA, 17. 12. 2016

15.00 Umetniški dokumentarni filmi
16.00 Delavnica za otroke s Sašo Bezjak

PRODAJNA RAZSTAVA UMETNIŠKIH DEL

Adela Jušić
Adolf Mljač
AES+F
Aleksandra Farazin
Aleksander Legen
Aleksij Kobal
Ana Pečar
Andrej Brumen Čop
Andreja Dzakušič 
Azad Karim
Barbara Drev
Beno Artnak
Bine Krese
Branimir Ritonja
Bogdan Čobal
Bojana Križanec
Boris Zaplatil
Borut Berič
Borut Popenko
Boštjan Novak
Boštjan Plesničar
David Istvan
Duša Jesih
Dušan Fišer
Dušan Poropat
Dušan Trašar
Emerik Bernard
Edo Murtič
Ejti Štih
Ervin Kralj
Eva Petrič
Eva Žula
Gregor Pratneker
Gregor Purgaj
Gustav Gnamuš
Igor Bravničar
Irena Ocepek
Jakov Brdar
Jan Bejšovec
Jasna Klara Kozar
Jože Šubic
Jože Marinč
Julijana Božič
Jure Fingušt
Klarisa Sipoš
Ksenija Čerče
Leon Zakrajšek
Lučka Šparovec
Marko Jakše
Maša Gala
Matej Čepin
Matjaž Geder
Mateo Kos
Matic Kos
Metod Frlic
Miha Peperko
Mihael Rudl
Milan Ketiš
Milojka Drobne
Mirko Bratuša
Mirsad Begić
Mitja Ficko
Mito Gegič
Mojca Krajnc
Narcis Kantardžič
Nataša Presenc
Nika Oblak & Primož Novak
Nina Ružič Koželj
Nina Pufič
Oleg Kulik
Oto Rimele
Peter štraus
Polona Maher
Robert Hutinski
Sandi Červek
Saša Bezjak
Slađana Matić Trstenjak
Simona Šuc
Stojan Grauf
Stojan Špegel
Stojan Kerbler
Tamara Halužan
Tina Dobrajc
Tit Nešović
Tanja Verlak
Tomaž Črnej
Tomaž Milač
Uroš Weinberger
Viktor Šest
Vinko Pajek
Vladimir Leben
Vlado Stjepič
Zdenka Žido
Zoltan Novak
Zora Stančič
Zoran Pavlović
Žarko Bašeski

PREDSTAVITEV GALERISTOV

Peter Žula

Galerije Žula so nastale iz prepričanja, da je javnosti potrebno ponuditi predstavitve tistih slovenskih avtorjev, ki so zaradi radikalnosti bili javnosti redkeje predstavljeni. Izbrana likovna dela vrhunskih sodobnih likovnih ustvarjalcev so praviloma najprej predstavljena skozi zaključene tematske razstave in ustrezni katalog, kasneje pa so dela sestavni del stalne zbirke galerije. Galerije Žula povezujejo likovne ustvarjalce, likovno kritiko in občinstvo v zaokroženo celoto, kjer vsak posamezni člen ohranja specifičnost in avtonomnost in je hkrati na ustrezen način vpet v galerijsko ponudbo.
www.galerija-zula.si

Galerija Hest

Galerija Hest je ena vodilnih galerij na slovenskem likovnem tržišču. S svojim delovanjem je začela leta 1989 v Mariboru, od leta 1993 pa ima svojo podružnico tudi v Ljubljani. Galerija, ki je prepoznavno ime na slovenskem likovnem tržišču, ima že dolgo tradicijo na področju prodaje umetniških del, organiziranja likovnih razstav in svetovanja pri izbiri likovne opreme. Dolgoletne izkušnje, strokoven kader in širok spekter najrazličnejših umetniških del so dejstva, ki galerijo uvrščajo med vodilne v Sloveniji. V ponudbi je širok izbor umetnikov – od uveljavljenih avtorjev srednje in starejše generacije do mladih in najmlajših avtorjev. Že od vsega začetka delovanja so v galeriji na voljo dela slovenskih klasikov (impresionisti, ekspresionisti…) ter umetnikov srednje generacije, ki so že pustili vidno sled na slovenski likovni sceni. Leta 2002 je galerija svojo ponudbo razširila z odprtjem Galerije Hest 35, kjer se predstavlja mlada generacija slovenskih umetnikov.
Delovanje galerije temelji na načelih kakovosti in raznolikosti. Likovna dela, ki so v ponudbi, se gibljejo v cenovnem razponu od 50 evrov do del zbirateljske vrednosti. Prav tako je izbor avtorjev tako skrbno in strokovno premišljen, da lahko prav vsak najde umetnino po svojem okusu.
www.galerijahest.si

Matej Može

Galerija M – art je odprla svoja vrata leta 1991. S svojo 25-letno tradicijo sodi med starejše privatne galerije pri nas. Vse od svojih začetkov je s svojim razstavno-prodajnim programom skrbela za pestro ponudbo kvalitetnih likovnih del, z zelo raznolikim naborom avtorjev, s katerimi sodeluje. Priložnost za sodelovanje je skozi vsa leta ponujala mlajšim, še neuveljavljenim avtorjem kot tudi uveljavljenim slikarjem s slovenske likovne scene. V ponudbi likovnih del pa se redno najdejo tudi dela starejših slovenskih in tujih slikarjev, katerih dela so del kulturne dediščine.
Galerija je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja kot prva vršila dražbeno dejavnost, ki jo je kasneje zaradi prostorske stiske opustila, vendar jo namerava v prihodnosti ponovno aktivirati. V sklopu galerije deluje tudi studio, v katerem ponujamo restavriranje in okvirjanje umetniških del.

OTVORITEV

Pričetek Mariborskega umetnostnega sejma bo v četrtek, 15. 12. 2016 ob 10. uri z Zajtrkom z umetnikom. Dogajanje bo pestro, dan pa se bo zaključil z uradno otvoritvijo, ki bo ob 18. uri.

ZAJTRK Z UMETNIKOM

Od četrtka do sobote med 10. in 12. uro bodo z nami zajtrkovali umetniki, zato vas vabimo na jutranji klepet, kjer se boste z umetniki seznanili tudi osebno in samo preko njihovih del.

PREDAVATELJI

DobraVaga, Piera Ravnikar

DobraVaga je razstavni in projektni prostor, prodajna galerija in odprti atelje različnih likovnih jezikov, slogov in vsebin. Programska vsebina v ospredje postavlja estetske premisleke mlade generacije ustvarjalcev. Tiste generacije, ki predstavlja stičišče (z)možnosti, raziskovanj in aktualnih kontekstov likovne produkcije sodobnega časa.
www.dobravaga.si

Brane Kovič

Umetnostni zgodovinar in samostojni likovni kritik zaradi nadrobnega poznavanja domače in mednarodne likovne scene, predvsem pa zaradi svojih navezav z mednarodnimi tokovi v likovni umetnosti velja za enega redkih pri nas. Večino časa namenja udejstvovanju na mednarodnem likovnem prizorišču. Obenem organizira razstave, sodeluje na licitacijah, predava in piše. (http://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/brane-kovic-za-umetnika-je-pomembno-da-ga-najde-pravi-galerist.html)

Polona Lovšin

Pogovor in predstavitev Škrabčeve zbirke

Koncert Tovariš Strmoglavljen

Prihaja eden najbolj samosvojih in originalnih glasbenikov in performerjev vobče. Tovariš Strmoglavljen je nadimek Martina Ukmarja, tihega protagonista nekonvencionalnega, kvazi obstoječega glasbenega vala, ki so ga zagovorniki poimenovali »nova čudna Slovenija«.
VEČ >

DJ D’Sun

Intermedijski VJ performans W.A.R. Who argues reality? pomeni odmik od klasičnega DJ seta v angažirani, politično nekorekten performans, s katerim D’SUN vzpostavlja parcialni – torej subjektivni – vzporedni svet.
VEČ >

DELAVNICE ZA OTROKE

Sobota, 17. 12. 2016 ob 16. uri Delavnica za otroke z Mašo Gala
Nedelja, 18. 12. 2016 ob 16. uri Delavnica za otroke s Sašo Bezjak