O programu

Posebna Ponudba:
Brezplačna oddaja slike v varstvo za nedoločen a omejen čas.
Janez Kardelj,
Protinaravno svinjstvo z Jewelianom, 2019, akril na platno, 140 x 100 cm

Artefakt je nastal v času, ko so Juliana Assangea izganjali iz političnega azila, ki ga je dobil na Ekvadorski ambasadi v Londonu. Kasneje ga je britanska policija ugrabila iz azila in zaprla v najstrožje varovan zapor Belmarsh v Londonu. Sedaj se odvija montiran prvostopenjski sodni proces o izročitvi Juliana Assangea ZDA.

Ta slika simbolno deli Assange-ovo usodo. Trenutno je na drugi zaporedni lokaciji in potrebuje nov azil. Bodoči kurator (skrbnik) dobi sliko brezplačno v začasno posest. Pri njem bo dokler Julian Assange ne bo svoboden ali dokler se ne določi nov skrbnik. Pogodbeno se bo zavezal, da slike ne bo javno razstavljal, prodal ali dajal v podnajem. Zavezal se bo da bo z njo ravnal kot dober gospodar.

Ker ima slika obremenjujoč vpliv na ljudi, ki pridejo z njo v kontakt (tako kot Assange) jo lahko (in je priporočljivo) občasno ali trajno zapre v depo, podstrešje, klet… pod pogojem, da lahko tam zagotovi primerne klimatske razmere. Če skrbništva iz katerih koli razlogov več ne zmore, mora o tem pravočasno obvestiti avtorja ali vnaprej določene pooblaščence avtorja. Potreba po skrbništvu avtomatično preneha z dnem, ko bo Julian Assange osvobojen vseh obtožb. Takrat bo slika spet prevzela svoje sistemske funkcije (razstavni eksponat, blago, lastnina, estetski predmet, predmet fascinacije…)

lp, Janez Kardelj