5. MARIBORSKI
UMETNOSTNI SEJEM
Art Metropolis 2019

Mednarodni prodajno-promocijski sejem vizualnih umetniških del


MUS-Mariborski umetnostni sejem: ART METROPOLIS 2019 letos praznuje že 5. letnico delovanja. Gre za promocijo številnih priznanih slovenskih umetnikov ter nacionalno uveljavljanje sodobnih slovenskih in tudi mednarodnih vizualnih umetnosti. Ključnega pomena za uveljavitev sodobne umetnosti in z njo tudi prodajnih priložnosti je predvsem prepoznavnost in prisotnost avtorjev na umetnostnem trgu, še posebej domačem, ki je še v razvoju.

Letošnja lokacija ArtMetropolis je v strogem centru Maribora, na Vetrinjski ulici v Salzburškem dvorcu, ki zajema vsaj 500 kvadratov razstaviščnega prostora. Spletno povezavo najdete tukaj https://gradovislovenije.si/project/salzburski-dvor-maribor/

Letošnji sejem umetnin prinaša posebno novost: predstavljali bomo tudi projekt ARTSTORAGE, inovativni model skladiščenja, arhiviranja, digitalizacije in tudi prodaje umetniških del slovenskih umetnic in umetnikov, ki v 21. stoletju tovrstnega specializiranega in posebej njim namenjenega arhivsko-skladiščnega prostora za deponiranje nimajo. Cilj projekta ARTSTORAGE je kreativna povezava med gospodarskim subjektom ter kreativnim in kulturnim sektorjem. Projekt je podprt s strani Ministrstva za kulturo, Center za kreativnost (CZK), Kulturni in kreativni sektor (KKS).

V petih letih so se z nami družili, sodelovali in izmenjavali znanja ter izkušnje raznoliki strokovnjaki iz umetniškega sveta, med njimi kurator Tevž Logar, galerist Dejan Sluga, Breda Kolar Sluga, direktorica Umetnostne galerije Maribor, producent Dejan Pestotnik, kustos in likovni kritik Brane Kovič, galeristka in kustosinja Piera Ravnikar, umetnostna zgodovinarka Polona Lovšin (predstavitev Likovne zbirke Riko) in strokovnjak na področju umetniškega trga, likovni kritik, kurator in pisec, vodja vizualnih umetnosti Matucane 100 v Santiagu de Čile, Paco Barragan.

Na sejmu MUS je sodelovalo tudi več slovenskih galerij in galeristov, poleg že znanih mariborskih galeristov Petra Žule, galerista in založnika Primoža Premzla, galerista Mateja Možeta (M-ART galerija) in Emilja Šarkana (Galerija Hest) – slednji ima svoje galerijske prostore tudi v prestolnici -, pridružile so se nam pa še galerije SLOART – galerija in dražbena hiša, galerija Equrna, Dobra Vaga, Galerija Antikvitete Novak.

Vsako leto k sodelovanju povabimo tudi mnogo uveljavljenih umetnikov in umetnic vseh generacij, s katerimi je mogoče izmenjati izkušnje, znanja ali pa se z njimi le pogovoriti.

Bodite tudi letos priča umetniškemu dogodku, ki skuša v svet umetnosti uvajati svež in predvsem odprt model komunikacije.

Prijazno vabljeni.


PROGRAM MUS: ArtMetropolis
24.–27. oktober 2019, med 10. in 20. uro
Salzburški dvor, Vetrinjska ulica 16, Maribor

ČETRTEK, 24. 10. 2019 

10.00 _ Druženje ob zajtrku z umetniki
14.00 _ Okrogla miza: Predstavitev projekta ArtStorage
18.00 _ Uradna otvoritev 5. Mariborskega Umetnostnega Sejma
18.30 _
Umetnost v virtualni resničnosti – Projekt Krog predstavitev

PETEK, 25. 10. 2019

10.00 _ Druženje ob zajtrku z umetniki
11.00 _ Ustvarjanje umetnikov v virtualni resničnosti
12.00 _ Okrogla miza s cenilci umetnosti (sodelujejo Aleksander Bassin, Milena Koren Božiček, Bine Kovačič, Ferdinand Šerbelj, Milena Zlatar in Nada Zoran)

SOBOTA, 26. 10. 2019 

10.00 _ Druženje ob zajtrku z umetniki
14.00 – 18.00 _ Ogled dokumentarnih filmov o sodobni umetnosti (natančen program bo objavljen)

NEDELJA, 27. 10. 2019

10.00 _ Druženje ob zajtrku z umetniki
14.00 – 18.00 _ ogled dokumentarnih filmov o sodobni umetnosti

PONEDELJEK, 28. 10. 2019

14.00 _ Pospravljanje z umetniki
17.00 _ Zaključni party z DJem in ples z umetniki

ZA OBISKOVALCE:
Umetnost za vsakogar

LJUBITELJI UMETNOSTI
Številni dogodki, priznani umetniki in mladi avtorji bodo osrednja tema Mariborskega umetnostnega sejma, ki vabi na druženje z umetniki ob zajtrku, na pogovor ob okroglih mizah ter vodenja po razstavnem prostoru.

ZBIRATELJI IN POSLOVNEŽI
Izbirajte med novimi in že znanimi imeni. Predstavilo se bo več kot 60 domačih in nekaj tujih umetnikov. Na ogled bodo številna dela vizualne umetnosti iz različnih obdobji sodobne umetnosti.

ZA VSE GENERACIJE IN OKUSE
Pestro dogajanje, od strokovnih razprav s področja vizualnih umetnosti do lahkotnih pogovorov s kustosinjami, ki vas popeljejo po razstavi in vam lahko svetujejo pri nakupu umetnin. Obiščite MUS s prijatelji, sprehodite se med umetniškimi deli z družino ali pa si vzemite trenutek zase in uživajte ob ogledu vaših priljubljenih umetnikov.


ZA RAZSTAVLJALCE:
Aktivnosti prodajnega sejma

PROMOCIJA IN PRODAJA
MUS skrbi za prepoznavnost in prisotnost vizualnih umetnikov na trgu, zato je vse usmerjeno v promocijo umetnikov in prodajo umetniških del. Mladim umetnikom nudi prostor za predstavitev širši javnosti, že uveljavljenim avtorjem pa predvsem možnost prodaje na samem sejmu in zaključni dražbi.

AKTIVNA UDELEŽBA
Razstavljalci se lahko udeležijo sejma, tako da so prisotni pri postavitvi svojih del, na zajtrkih in okroglih mizah. Aktivna udeležba pripomore k širši prepoznavnosti umetnika in s tem priljubljenost pri ljubiteljih umetnosti.

SKRB ZA UMETNIŠKA DELA
Za prevoz in primerno ravnanje z deli ter varovanje v času sejma poskrbijo organizatorji.

ZA SPONZORJE:
Skupaj ustvarjamo trg

MUS je oblika sejma, kjer se prodaja, spoznava, primerja in vrednoti sodobna nacionalna umetnost. Tovrsten tip sejma predstavlja novost za slovenski trg, čeprav je v tujini že dolgo dobro sprejet in konkurenčnim ostalim tipom sejmov. Tako MUS predstavlja potencial za različne poslovne priložnosti, od nakupa umetnin, katerim vrednost vedno raste, do sponzorskih podpor, za katere se vam zahvalimo skozi naše medijske kanale.


ZA MEDIJE:
Novost na področju predstavitve sodobne nacionalne umetnosti

Tendenca Mariborskega umetnostnega sejma je poskrbeti, da je sodobna umetnost prisotna na trgu. Tako se vse aktivnosti usmerja predstavitev in uveljavljanje avtorjev ter njihov boljši ekonomski položaj. V ta namen se vzporedno s sejmom organizira strokovne okrogle mize in vabi umetnike k aktivni udeležbi na sejmu, s čimer tudi sami pripomorejo k večji prepoznavnosti in priljubljenosti.

ORGANIZATORJIPlaceholder

JOŽE SLAČEK

Zavod za kulturo Naključje 7


ProducentPlaceholder

NINA JEZA

Artists&Poor’s


Umetniška vodja


Placeholder

GABRIJELA ZGAGA

Studio Legen


Koproducentka


Placeholder

ALEKSANDER LEGEN

Atelje Virtua


Koproducent


PODPIRAJO NAS